Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
Kruimelpad
89 Vlaamse jongeren versterken internationale loopbaan door steun Vlaamse Overheid
De Vlaamse Overheid blijft investeren in de internationale carrièremogelijkheden van jong talent. Dankzij de Fayatbeurzen en het Flanders Trainee Programme kregen in 2024 in totaal 89 Vlaamse studenten en pas afgestudeerden de kans om hun academische en professionele ambities waar te maken bij buitenlandse topuniversiteiten of bij internationale organisaties. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA).
Fayatbeurzen: toegang tot buitenlandse topuniversiteiten
In 2024 werden 30 Vlaamse studenten geselecteerd voor de Fayatbeurzen. Met die beurs kunnen de geselecteerde studenten een bijkomende masteropleiding volgen bij een gerenommeerde buitenlandse universiteit. Het programma, dat kosten dekt zoals onderwijs, huisvesting en levensonderhoud, verlaagt belangrijke drempels voor jong talent.
Populaire bestemmingen in 2024 waren onder meer Harvard, Oxford, Cambridge, University of Chicago, ETH Zürich en INSEAD. “De Fayatbeurzen maken buitenlandse topopleidingen toegankelijker voor Vlaamse studenten. Het gaat dan vaak ook over financiële drempels, want studeren is lang niet overal even betaalbaar als in Vlaanderen”, benadrukt Vanlouwe. “Het versterkt niet enkel hun potentieel maar ook de internationale uitstraling van Vlaanderen als kennisregio.”
Naast de uitreiking van de beurzen in het Errerahuis, vond er dit jaar voor de eerste keer een alumni-event plaats in het Vlaams Parlement. Tijdens dit evenement spraken alumni over hun ervaringen en de rol van de Fayatbeurzen in hun professionele groei. Laureaten worden niet alleen financieel ondersteund, maar ook betrokken bij het diplomatiek netwerk van Vlaanderen als publieksdiplomaten.
Flanders Trainee Programme: praktijkervaring bij internationale organisaties
Via het Flanders Trainee Programme (FTP) kregen in 2024 59 Vlaamse jongeren de kans om stage te lopen bij internationale organisaties. De stages, die plaatsvinden zowel in het buitenland als in Brussel, bieden waardevolle praktijkervaring en toegang tot een internationaal netwerk. Stagiairs werkten onder meer bij multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en andere organisaties die een belangrijke rol spelen in de internationale politiek.
Deelnemers met uiteenlopende academische achtergronden – van rechten en internationale politiek tot economie en geschiedenis – gaven aan dat deze ervaringen niet alleen hun vaardigheden aanscherpen, maar ook hun carrièremogelijkheden verbreden. Bovendien draagt het programma bij aan de zichtbaarheid van Vlaanderen in deze organisaties.
Internationalisering als strategische prioriteit
De Fayatbeurzen en het Flanders Trainee Programme maken deel uit van het bredere beleid van de Vlaamse overheid om internationalisering te bevorderen. De programma’s bouwen niet alleen aan een netwerk van talentvolle Vlaamse alumni, maar versterken ook de aanwezigheid van Vlaamse expertise op het internationale toneel. Door jaarlijks evenementen te organiseren voor deelnemers en alumni, blijven deze netwerken levendig en relevant.
“Deze programma’s zijn niet alleen een investering in onze jongeren, maar ook in de internationale positie van Vlaanderen. Ze tonen de wereld dat Vlaanderen een broedplaats is van talent en innovatie”, besluit Vanlouwe.