Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
Kruimelpad
De aanwezigheid van de Vlaamse Gemeenschap is een troef voor Brussel
Vlaanderen investeert onder deze Vlaamse Regering jaarlijks 1,2 miljard euro in onze hoofdstad. Dat is maar goed ook, want terwijl de Brusselaars afvragen waar Rudi Vervoort en zijn Brusselse regering zitten, blijft de Vlaamse Regering garant staan voor kwaliteitsvolle dienstverlening in Brussel.
Vlaams beleid maakt Brussel beter
Dankzij de jaarlijkse investeringen van Vlaanderen in onze hoofdstad zijn onze Vlaamse diensten uitgegroeid tot labels van degelijkheid en kwaliteit. Hoewel het aantal Nederlandstaligen in Brussel geschat wordt op een kleine tien procent van de bevolking, genieten ook andere Brusselaars mee van ons beleid in de hoofdstad. Zo zet Vlaanderen in op talrijke cultuur- en inburgeringstrajecten en beroepen ook andere Brusselaars zich op onze diensten: zo gaat bijvoorbeeld 21 procent van de Brusselse scholieren naar een Nederlandstalige school. En ondanks de recente kritiek op de Vlaamse kinderopvang gaat 32 procent van onze jongste ketjes naar een Nederlandstalige crèche.
Het voorbije jaar alleen al investeerde de Vlaamse Regering meer dan tien miljoen euro extra in Brusselse kinderdagverblijven om 200 extra plaatsen te creëren. Verder worden de logistieke lasten van de begeleiders verminderd door extra budgetten vrij te maken voor logistieke medewerkers. Minister Matthias Diependaele maakte daarnaast ook meer dan een miljoen euro vrij voor sociale studentenhuisvestiging in Brussel.
Het Nederlands blijft onder druk
Toch is er nog werk aan de winkel. Hoewel de N-VA en de Vlaamse Regering blijven investeren in kwaliteitsvolle Nederlandstalige diensten in Brussel, blijft het Nederlands onder druk staan. Zo stelde het rapport van de vicegouverneur onlangs dat slechts zestien procent van de ambtenaren aangeworven voor tweetalige dienstverlening het Nederlands machtig is. Dezelfde situatie zien we in de gewestelijke ziekenhuizen waar mensen ernstige gezondheidsrisico’s lopen omdat ze niet geholpen worden in hun moedertaal. Voor de N-VA is de maat vol. Het is tijd om naast de wortel, ook de stok uit te delen: door het effectief aanpakken van schendingen tegen de taalwetten en actief op tafel te kloppen in het GGC-college, staan wij klaar om meer dan ooit de stok te tonen aan de falende Brusselse instellingen en een stok achter de deur te plaatsen voor onze kwaliteitsvolle diensten in Brussel.