U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Onderwerpen
Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
De Vlaams-nationalisten hebben vandaag drie zetels in het Brussels parlement. Hun ambitie is om na 9 juni "incontournable" te worden voor de vorming van een Brusselse regering, verklaarde partijvoorzitter Bart De Wever, die om de voorstelling van het programma kracht bij te zetten naar de persconferentie was afgezakt. "We zitten in Brussel al 30 jaar met een Vivaldi-bestuur avant-la-lettre. Als Vivaldi kan, zullen ze hun beleid voortzetten. Dat willen we te allen prijze vermijden", echode De Wever de ambitie die zijn partij ook op federaal niveau heeft.
Of hij de boel in Brussel wil blokkeren, wil een Franstalige journalist weten. "Wij willen Vivaldi torpederen op alle niveaus", reageert De Wever. "De rest zullen we op 10 juni zien." Volgens de partijvoorzitter is aan Franstalige kant een evolutie merkbaar over de vorming van een Brusselse regering met N-VA aan boord. "Ik heb geen veto's gehoord", vult Brussels lijsttrekster Cieltje Van Achter aan. Een regering vormen mét ook PVDA aan boord, blijft in elk geval voor De Wever een no pasaran.
Opvallend: De Wever lijkt het parcours dat hij in Antwerpen heeft afgelegd sinds hij er de sjerp mocht omgorden, voor een stuk te willen doortrekken naar Brussel. In elk geval op organisatorisch en budgettair vlak. Antwerpen is intussen schuldenvrij en de ruimte voor investeringen steeg van 160 naar 400 miljoen euro, luidde het. "Maak een vergelijking tussen de input en de output. Brussel is een financieel moeras, terwijl het per hoofd van de bevolking overbedeeld is. Als je als politicus niet ziet hoe je efficiëntiewinsten kan boeken, dan kan je beter je valies pakken."
De grootste winst valt volgens Van Achter te halen uit de omvorming tot één stadsgewest. Dat moet zorgen voor eenheid in beleid op alle domeinen. De gemeenten worden omgevormd tot districten, maar met beperkte bevoegdheden. En het aantal parlementsleden gaat omlaag naar 70 verkozenen. De hervorming moet gepaard gaan met de invoering van één politiekorps. "Zes zones, wie doet nu zoiets?", vraagt De Wever. "Als je niet begint met fusioneren, zal je nooit uit de miserie komen."
Begroting moet voor Van Achter het eerste dossier op de onderhandelingstafel worden. Becijferde details legde N-VA maandag echter niet voor. Van Achter stipt daarbij een probleem aan. Ze hebben naar eigen zeggen geen zicht op welke investeringen vanuit de regering al vast liggen voor de toekomst en dus ook niet op de beschikbare marge. Behalve de efficiëntiewinsten moeten meer Brusselaars aan het werk en op vlak van subsidies moet elke euro worden omgekeerd. Een uitgave die N-VA al zeker een doorn in het oog is, is die in het museum Canal. "We zeggen al sinds 2014 dat het te duur is. Dat was niet de prioriteit", zegt Van Achter.
Op veiligheidsvlak wil de partij werk maken van een gewestelijk drugsmeldpunt waar burgers anoniem bijvoorbeeld kunnen doorgeven waar zich een cannabisplantage bevindt of waar bendes vaak dealen. Via een digitaal crimiplatform worden bedrijven op mogelijke criminele praktijken gescreend. Daaraan gerelateerd is het streven naar een proper en veilig openbaar vervoer. "Een metrostation is geen daklozenopvang. Druggebruik wordt niet getolereerd", luidt het. Om die ambitie kracht bij te zetten, wil N-VA de politie, Securail en de veiligheidsdiensten van de MIVB versterken.
Om Brussel proper te houden, wil N-VA ook een Brusselse Netheidspatrouille op pad sturen, naar analogie met de Waste Watchers in Wenen. Die houden dag en nacht toezicht op de naleving van de regels, zoals sluikstorten en het weggooien van sigarettenpeuken én kunnen administratieve boetes uitdelen aan wie op heterdaad wordt betrapt, legt Kamerlijsttrekker Toby De Backer uit.
Vlaams lijsttrekker Karl Vanlouwe wil de bevoegdheden van de Brusselse vicegouverneur uitbreiden. Volgens Vanlouwe zijn er Brusselse gemeenten die moedwillig eentalig - lees: Nederlandsonkundig - personeel blijven aanwerven. De vicegouverneur kan die benoemingen schorsen, maar tot een vernietiging door het gewest komt het al te vaak niet, betreurt Vanlouwe. De vicegouverneur moet daarom ook die vernietigingsbevoegdheid krijgen.
Vanlouwe merkt op dat er elk jaar ruim 1 miljard euro vanuit Vlaanderen naar Brussel gaat. "Dat toont aan dat de aanwezigheid van de Vlaamse gemeenschap een meerwaarde is voor Brussel", benadrukt hij. Daarom pleit hij ook voor een versterking van de tweetaligheid in Brussel, onder meer via een masterplan voor de Brusselse administratie, en dat in samenwerking met het Huis van het Nederlands.
(Bron: Belga)