Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
Kruimelpad
Senaatscommissie keurt herzieningsverklaring grondwet goed
De Senatoren in de Commissie Institutionele Zaken hebben maandag zo goed als unaniem het licht op groen gezet voor de grondwetsartikels die de regering ter herziening vatbaar wil verklaren. Vrijdag volgt de plenaire stemming.
De federale regering raakte het begin deze maand eens over de lijst met grondwetsartikelen die in de volgende legislatuur kunnen worden herzien, mits een tweederdemeerderheid in het parlement. De lijst maakt via de passe-partout van het artikel 195 een staatshervorming mogelijk, maar opent bijvoorbeeld ook de deur naar nieuwe grondrechten, de modernisering van het briefgeheim of maatregelen om regeringsvormingen in te korten.
Na de regering was het de beurt aan Kamer en Senaat. Dat eerste orgaan keurde de lijst afgelopen woensdag goed tijdens de laatste plenaire vergadering van de legislatuur, vrijdag volgt normaal gezien de Senaat.
De eerste stap werd maandag al gezet met een goedkeuring in Senaatscommissie Institutionele Zaken. Minister van Institutionele Hervormingen David Clarinval (MR) legde er onder meer uit dat een aantal artikels die de werking van de Senaat vastleggen ter herzieining vatbaar worden verklaard met het oog op "een debat over de rol, de doelstellingen en de samenstelling van de Senaat".
Jean-Frédéric Eerdekens (PS) en Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) benadrukten dat de Senaat wat hen betreft net moet worden versterkt, voor Karl Vanlouwe (N-VA) bewijst het debat over de herzieningsverklaring - de Senaat kwam als laatste aan bod en volgt, net als de Kamer trouwens, gewoon de lijst van de regering - dat de installing overbodig is. Ook CD&V kan zich vinden in de afschaffing van de Senaat, al kan het voor Senator Karin Brouwers niet de bedoeling zijn om de participatie van de deelstaten af te zwakken.
De artikelen werden uiteindelijk zo goed als unaniem goedgekeurd, met hier en daar onthoudingen of tegenstemmen van het Vlaams Belang en de PVDA. Het artikel 195 bleek ook binnen de meerderheid gecontesteerd. Zo stemde Celia Groothedde (Groen) tegen, Bert Anciaux (Vooruit) onthield zich.
Die laatste diende een aantal amendementen in om de monarchie in de grondwet te herleiden tot een puur protocolaire instelling, maar trok die uiteindelijk terug. De MR trok dan weer een amendement in om de rol van de tweede landstaal in het onderwijs te versterken, maar wil dat in de volgende legislatuur opnieuw op tafel leggen.
De amendementen van het Vlaams Belang werden wel gestemd en kregen steun van N-VA. Volgens Vanlouwe wilden de Vlaams-nationalisten elk amendement steunen om zo een "zo breed mogelijk debat" te hebben.