Het gebied Nagorno-Karabach is al jarenlang een conflicthaard in de Zuidelijke Kaukasus tussen Armenië en Azerbeidzjan. De regio is vooral bevolkt door Armeniërs, maar behoort officieel tot Azerbeidzjan. In 1988 escaleerde het conflict tot een echte oorlog. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verklaarde Nagorno-Karabach zich onafhankelijk als republiek. De internationale gemeenschap heeft dat nooit erkend, maar de facto wordt Nagorno-Karabach sinds 1991 wel onafhankelijk bestuurd.
Wapenstilstand geschonden
De wapenstilstand uit 1994 is al verschillende malen zeer broos gebleken. De afgelopen jaren namen de spanningen toe en laaide het geweld op en de laatste weken kwam het geregeld tot gewapende confrontaties. Onder Russische bemiddeling bereikten Armenië en Azerbeidzjan in de nacht van 9 op 10 oktober 2020 een staakt-het-vuren dat moest toelaten om gevangenen en gesneuvelde soldaten uit te wisselen onder toezicht van het Internationale Rode Kruis. Beide landen engageerden zich ook tot een substantieel vredesoverleg onder toezicht van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). Het bestand werd enkele uren later echter al geschonden door bombardementen op onder meer Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach. Daarbij vielen tientallen gewonden en doden.
Explosieve situatie ontmijnen
Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe noemt de nieuwe gevechten zeer onrustwekkend. “Niet in het minst door de rechtstreekse betrokkenheid van Turkije als traditionele bondgenoot van Azerbeidzjan. Deze explosieve situatie moet zo snel mogelijk ontmijnd worden. Het conflict maakte in het verleden al meer dan 30.000 slachtoffers, er mogen geen mensenlevens meer op het spel gezet worden. Daarom roepen wij op tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke wapenstilstand.”
Vreedzame oplossing aan onderhandelingstafel
Het politieke conflict over Nagorno-Karabach mag en kan niet opgelost worden met oorlog en geweld. Het Vlaams Parlement roept de partijen in het conflict op om tot een vreedzame oplossing te komen aan de onderhandelingstafel van de Minskgroep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.