Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
Kruimelpad
Vlaamse Regering verbiedt nieuwe samenwerkingen met Chinese ‘Seven Sons of Defense’-universiteiten
In het kader van kennisveiligheid verbiedt de Vlaamse Regering nieuwe samenwerkingen met de notoire ‘Seven Sons of Defense’-universiteiten. Dat blijkt uit de antwoorden van de regering op de parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe (N-VA). Om potentieel misbruik van civiele informatie of spionage door Chinese onderzoekers te voorkomen, richt de Vlaamse regering ook een kennisveiligheidsloket op om verdachte personen te melden aan Staatsveiligheid.
Afgelopen jaren zette het Chinese regime met onder andere de ‘Seven Sons of Defense’-universiteiten in op het maximaliseren van hun militaire macht door informatie te verwerven in de civiele sectoren in het buitenland. De Chinese Communistische Partij doet dit niet enkel via informatie die gedeeld wordt bij industriële productie, maar ook door hun onderzoekers te sturen naar Westerse kenniscentra zoals onderzoekscentra en universiteiten om daar civiele kennis op te doen om potentieel militair te misbruiken.
Een van deze Chinese spionageprojecten zijn de ‘Seven Sons of Defense’-universiteiten: een groep universiteiten dat onderzoekers en studenten actief uitstuurt naar buitenlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen in de hoop de verworven informatie te misbruiken voor militaire doeleinden. Het is ondertussen algemeen geweten dat deze universiteiten een integraal onderdeel vormen van de Chinese defensiestructuren en staan onder militair toezicht van het Chinees leger. Om die reden sluit de Vlaamse Regering nieuwe samenwerkingsprojecten uit.
Kennisveiligheidsloket
Om potentiële spionage en inmenging te voorkomen, richt de Vlaamse regering ook een loket voor kennisveiligheid naar Nederlands voorbeeld op. Via dit loket wordt de doorstroom van informatie naar de Staatsveiligheid gegarandeerd en wordt vermeden dat individuele onderzoekers van over heel het land rechtstreeks meldingen doen aan de betrokken diensten.
Daarnaast is de regering bezig met het opstellen van eigen richtlijnen die moeten opgenomen worden in de interne procedures van de Vlaamse kennisinstellingen. Het doel is dan ook dat het veiligheidsloket als sluitstuk dient van deze toepassingen. Zo kan het loket de kennisinstellingen ondersteunen om een risico-inschatting bij bedenkelijke situaties en hen bijstaan om specifieke beslissingen te nemen.
Prioriteit van Vlaanderen, maar ook voor Europa
De Vlaamse Regering geeft aan dat het ze kennisveiligheid in de toekomst ook zullen opnemen in de beleidsagenda op andere departementen naast Economie, Wetenschap en Innovatie. Ook zou er tijdens ons Europees voorzitterschap gedebatteerd worden over een breed Europees beleid rond kennisveiligheid.
“Hoogtijd dat de Vlaamse regering werk heeft gemaakt van een vernieuwde beleidsagenda rond kennisveiligheid”, stelt Karl Vanlouwe. “In de nieuwe geopolitieke situatie waarin we ons bevinden, mogen we niet naïef zijn. Recent zagen we nog hoe een voormalige volksvertegenwoordiger jarenlang handelde in opdracht van een assertieve, buitenlandse mogendheid. Vlaanderen, maar ook de EU, moet een tandje bijsteken om in de toekomst niet enkel onze onderzoekscentra, maar ook onze gehele kennisindustrie veilig te stellen van buitenlandse inmenging.”