Uit recente cijfers die Vanlouwe opvroeg blijkt dat Vlaanderen van 2006 tot 2014 in totaal al ongeveer 7,5 miljoen euro betaalde aan werkings- en investeringssubsidies voor Daarkom. Daartegenover staat een bedrag van zo’n 600.00 euro aan toegezegde werkingssubsidies van het Koninkrijk Marokko, waarvan slechts iets meer dan de helft effectief werd gestort. De vooropgestelde gelijkwaardige financiering door Vlaanderen en Marokko werd dus niet nageleefd.
Bij nazicht van de programmatie blijkt bovendien dat het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis slechts een beperkte werking kent. Zo werden in 2011 amper 31 activiteiten georganiseerd. In 2012 werd de theater-en vergaderzaal slechts 39 keer op 365 dagen gebruikt voor activiteiten door derden, terwijl de vzw Daarkom zelf slechts 28 activiteiten organiseerde. De theater- en vergaderzalen werden zelfs meerdere maanden niet gebruikt. Ook in 2013 en 2014 hetzelfde verhaal: zeer weinig activiteit in Daarkom.
Altijd al omstreden
Vanlouwe herinnert eraan dat de keuze voor dit Vlaams-Marokkaans Culturenhuis in Brussel, een geesteskind van gewezen Vlaams minister Bert Anciaux, altijd al omstreden is geweest. “De opstartfase verliep moeilijk, de financiën bleken een kluwen, er volgde een ontslag van de directie en het personeel en enkele crisismanagers slaagden er niet in om een doorstart te maken. Er kunnen meer dan terechte vragen gesteld worden bij de aanpak van dit instituut in een eigen, zeer dure huisvesting.”
Karl Vanlouwe vraagt de Vlaamse Regering dan ook om de meerwaarde van dit initiatief voor de Vlaams-Marokkaanse culturele samenwerking kritisch onder de loep te nemen en hierover het diplomatiek overleg met het Koninkrijk Marokko op te starten.