Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
Kruimelpad
Brussel levert helft van Belgische Syriëstrijders
Van de zowat driehonderd Belgische strijders in Syrië komt de helft uit Brussel. Dat blijkt uit cijfers van Karl Vanlouwe (N-VA). Intussen vertrekken nog steeds strijders, onder wie de zoon van een professor en werknemers van de Brusselse luchthaven.
Het cijfer dat Vanlouwe gisteren bekendmaakte, komt uit goede bron en is recent, beweert hij. Het gaat om een lijst van 141 Syriëstrijders die afkomstig zijn uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een opdeling naar gemeente wordt niet gemaakt en ook de leeftijd van de Brusselaars die vertrokken zijn, is niet duidelijk.
Wel duidelijk, zo vindt Vanlouwe, is dat er dringend werk moet worden gemaakt van een gecoördineerde aanpak. "Nu heeft een aantal gemeenten wel een radicaliseringsambtenaar, maar wat het plan is voor heel Brussel is niet duidelijk", stelt Vanlouwe.
"Het wordt tijd dat de negentien burgemeesters, de politie en de nationale veiligheidsdiensten hierover samenzitten. Wellicht zijn er enkele van die groep van 141 al gesneuveld, maar er zijn er ook die zijn teruggekeerd. Anderen staan op het punt te vertrekken."
Radicaliseren
Intussen wordt het steeds duidelijker dat er niet zomaar een algemeen beeld van dé Syriëstrijder te maken is. Nu blijkt dat de 35-jarige Johan Castillo Boens, zoon van een universiteitsprofessor in Leuven, naar Syrië zou zijn vertrokken. De man werd katholiek opgevoed, komt niet bepaald uit een achtergesteld milieu en is ook een pak ouder dan de doorsnee Syriëganger.
Boens is getrouwd, heeft kinderen en bekeerde zich tot de islam. Hij werd al een tijdje in de gaten gehouden door de inlichtingendiensten omdat vermoed werd dat hij al jaren aan het radicaliseren was. Zo zou hij rechtstreekse contacten hebben gehad met Anwar al-Awlaki, de topman van Al Qaida in Jemen die in september 2011 om het leven kwam na een Amerikaanse droneaanval.
Zijn vertrek naar Syrië kwam dan ook niet totaal onverwacht. Maar of hij ook werkelijk zijn bestemming heeft bereikt, is nog niet duidelijk.
Naast Boens zijn er onlangs nog anderen naar Syrië getrokken. De RTBF meldt het vertrek van een aantal bagagisten die werkten op Brussels Airport. Sommigen zouden al naar Syrië zijn afgereisd terwijl van anderen, die op het punt stonden te vertrekken, de veiligheidsbadge werd geannuleerd. Dat stelt het programma Questions à la Une.
Intense screening
Volgens de RTBF werd een vijftiental badges die toegang verschaffen tot het tarmac geannuleerd door de veiligheidsdiensten omdat de betrokken werknemers niet meer aan de veiligheidsvoorwaarden voldeden. Brussels Airport zegt geen weet te hebben van de affaire.
"Medewerkers van de luchthaven worden intens gescreend voor ze een veiligheidsbadge krijgen", zegt woordvoerster Nathalie Van Impe. "Soms wordt die badge geweigerd en van sommige medewerkers wordt de badge geannuleerd. De reden daarvoor kennen wij niet."
Bron: Ayfer Erkul, De Morgen