Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
Kruimelpad
49 Vlaamse studenten aan internationale topuniversiteiten dankzij Fayatbeurzen
De ‘Fayatbeurzen’ van de Vlaamse overheid ondersteunt talentvolle Vlaamse studenten die de ambitie hebben om een bijkomende master te halen aan een buitenlandse topuniversiteit. In 2022 kregen zo in totaal 49 studenten de kans om in het buitenland verder te studeren, blijkt uit informatie die Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA).
Het nieuwe beurzenprogramma werd begin vorig jaar door de Vlaamse Regering in het leven geroepen. Doelstelling: meer Vlaamse studenten de kans geven om verder te studeren aan een gerenommeerde buitenlandse onderwijsinstelling. Elke student die toegelaten wordt, krijgt zo maximaal twee jaar financiële ondersteuning. “Op die manier maakt deze Vlaamse Regering internationale topinstellingen toegankelijker voor Vlaamse studenten met ambitie en talent”, aldus Vanlouwe.
Succesvol eerste jaar
In het eerste jaar van de beurzen werden uitzonderlijk twee oproepen gedaan: één in het voorjaar, één in het najaar. In het voorjaar dienden 59 studenten een aanvraag in, het najaar waren dat 251 studenten. In totaal kregen vorig jaar 49 studenten een Fayatbeurs toegekend. Zo is het eerste jaar van de beurzen ook meteen succesvol. Ook de feedback van de studenten blijkt erg positief en lovend.
LSE als topbestemming
Bijna de helft van de studenten (23) komt terecht in het Verenigd Koninkrijk, met The London School of Economics and Political Science (10) en Cambridge (6) als topbestemmingen. 16 andere studenten kwamen terecht in de Verenigde Staten, voornamelijk in Harvard en de universiteit van Chicago. De andere bestemmingen zijn Frankrijk, Singapore, Australië & Nederland.
Internationalisering
De Fayatbeurzen passen in een ruimer kader van de Vlaamse Regering die wil inzetten op verdere internationalisering, meent Vanlouwe. “Zo bestaat ook nog het Flanders Trainee Programma voor Vlaamse stagiairs bij internationale organisaties, of de Vlaamse Diplomatieke Academie die inzet op de opleiding van eigen Vlaamse diplomaten. Stuk voor stuk beleidsinitiatieven die een succes blijken en waar de feedback vaak zeer positief is”, klinkt het.
“Hoewel sommige projecten nog in hun kinderschoenen staan, hebben de programma’s een enorm potentieel. Het zet Vlaanderen internationaal op de kaart als een talentvolle en hoogopgeleide deelstaat en het helpt tegelijkertijd met de versterking van ons Vlaams personeel in beleidsfuncties”, besluit Vanlouwe.