Vlaams volksvertegenwoordiger & Deelstaatsenator
Kruimelpad
N-VA al langer voorstander van overheveling bevoegdheid gemeenten naar Brussels Gewest
"Wij pleiten met de N-VA al langer voor een structurele hervorming van het Brussels Gewest, waarbij het gros van de bevoegdheden van de 19 Brusselse gemeenten wordt overgedragen naar het Gewest". Dat stelt de partij in een reactie op de OESO-studie op vraag van de Brusselse regering.
In het N-VA-plan worden de huidige gemeenten omgevormd naar districten/arrondissementen - naar het voorbeeld van Parijs en Londen - zodat de nabijheid met de burger in elk geval wordt gegarandeerd. Enkel op die manier kan een duidelijk en efficiënt beleid gevoerd worden, op maat van een grootstad: één mobiliteitsbeleid, één woonbeleid, één netheidsbeleid, één veiligheidsbeleid, één ruimtelijk ordeningsbeleid, ....
"Ik ben dan ook verheugd dat de OESO onze voorstellen voor een vereenvoudiging in haar analyse bevestigt en ondersteunt", stelt fractieleider in het Brussels Parlement, Cieltje Van Achter.
Bij een hervorming van Brussel geldt voor de N-VA evenwel een belangrijk uitgangspunt: aan de rechten van de Nederlandstalige Brusselaars mag niet worden geraakt. "Op vandaag kunnen talrijke Nederlandstalige Brusselaars niet terecht in de Brusselse gemeentehuizen, ziekenhuizen of bij de politie omdat er uitsluitend Frans gesproken wordt", aldus Van Achter.
Het voorstel van de OESO om de gemeenschapsbevoegdheden over te hevelen naar het Gewest zou deze situatie nog verergeren. "Bovendien zou dit leiden tot het verlies van een cruciale troefkaart van de Vlaamse gemeenschap: het kwaliteitsvolle en bijgevolg zeer populaire Nederlandstalig onderwijs, dat al decennia meertalige en goed opgeleide jongeren aflevert. Dit is voor een gemeenschapspartij als de onze absoluut onaanvaardbaar", besluit Cieltje Van Achter.
Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe merkt daarbij op dat het Brussels Gewest niet in staat is om het Nederlandstalig onderwijs in Brussel te financieren.